AI-ul de pe Pura 70 de la Huawei, acuzat că „dezbracă” femeile

Scris de | 26 aprilie, 2024
AI-ul de pe Pura 70 de la Huawei, acuzat că „dezbracă” femeile

Seria Huawei Pura 70 nu s-a lansat încă în Europa, însă dispozitivele au ajuns deja în mânile utilizatorilor din China. La fel ca alte telefoane de top din 2024, aceste dispozitive sunt echipate cu funcții AI pentru editare de fotografii, dar deja au apărut controverse în mediul online legat de felul în care AI-ul Huawei poate altera conținutul imaginilor. Se pare că, atunci când încerci să modifici imagini cu femei, de multe ori, imaginile generate includ mai puțin material textil decât exista deja.

Utilizatorii din China raportează editări indecente ale fotografiilor cu ajutorul AI-ului de pe noile flagship-uri Huawei

Funcțiile de editare de pe Huawei Pura 70 par să fie prea bune pentru binele lor, raportează Gizmochina, întrucât selectarea pieptul oricărei fotografii a unei persoane de sex feminin pentru editare cu AI, generează automat un decolteu în acea zonă. AI-ul nu oferă posibilitatea de a adăuga parametri prin intermediul textului pentru a-i cere anumite modificări, iar atunci când generează elemente noi pentru a le înlocui pe cele din imaginea originală, aproape de fiecare dată generează mai puține haine decât erau înainte.

Utilizatorii de pe Weibo și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că AI-ul preferă să „dezbrace” persoanele de sex feminin. De asemenea, mulți sunt nemulțumiți de faptul că oricine poate să ia fotografii cu femei și să le editeze prin intermediul acestui AI pentru a le publica apoi din nou pe internet, fără acordul lor.

Se pare că Huawei a răspuns deja utilizatorilor nemulțumiți și a asigurat utilizatorii că această problemă este considerată una serioasă și că va fi rezolvată printr-o actualizare de software. Nu este clar dacă AI-ul care generează aceste editări rapide rulează local, pe telefon, sau dacă este dependent de un server în cloud. Dacă este vorba despre cea de-a doua variantă, update-ul ar putea veni chiar fără ca utilizatorii să fie nevoiți să instaleze ceva pe telefoanele lor.

Desigur, posibilitatea de a edita fotografii pentru a modifica înfățișarea sau hainele persoanelor nu este ceva nou, însă AI-ul permite acest tip de editări cu o singură apăsare de buton, punând astfel de capabilități în mâinile tuturor, nu doar celor care se pricep la editare foto avansată. Astfel, există un risc mai mare de abuzuri, iar astfel de funcții necesită testare mai multă. De asemenea, este clar că sunt necesare anumite limitări de siguranță pentru a evita situații de acest gen.

Sursa: Gizmochina